Здравният министър Кирил Ананиев тръгва по болниците в страната, за да

...
Здравният министър Кирил Ананиев тръгва по болниците в страната, за да
Коментари Харесай

МЗ препоръча сестрите да получават 80% от заплатата на лекар

Здравният министър Кирил Ананиев потегля по болниците в страната, с цел да коментира новата методика на Министерство на здравеопазването, по която лечебните заведения да образуват заплатите на работещите в тях, оповестиха от министерството. Методиката, която беше обещана като метод за постигане на по-справедливи хонорари на медицинските сестри, планува съотношението на главното заплащане да е 1:1,7:2,2 надлежно за санитар: експерт по здравни грижи: доктор. Спазването й обаче ще е по избор, а не наложително за болниците.

Тъй като сега санитарите всеобщо получават минималната работна заплата - 560 лева, то съгласно методиката евентуално сестрите би трябвало да вземат най-малко 950 лева, а лекарите - 1200 лева Толкова е заложеното и в настоящия груповия трудов контракт, който редица лечебни заведения не съумяват да спазят. Сестрите пък стачкуват с искане за хонорари от най-малко две минимални работни заплати. 

" Методиката няма наложителен темперамент, само че има детайли, които ще спомогнат за повишение и заслужено разходване на разноските за личен състав в лечебните заведения ", е обяснил Ананиев, представен от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. При митингите на сестрите обаче Ананиев сочеше точно новата методика като метод те да получават по-достойни хонорари. " Това, което предложих и за мое огромно благополучие беше признато от протестиращите, е да разработим една методика въз основата на правила и правила, които да се ползват във всички лечебни заведения за болнична помощ, в това число и частните ", разгласи през април Ананиев пред БТВ.

Това ще е следващото неспазено заричане по отношение на експертите по здравни грижи. Тази година кабинетът отпусна два пъти извънредни средства - общо 80 млн. лева, за лечебните заведения, като и за двата транша се твърдеше, че ще отидат и за растеж на заплатите. Сестрите настояват, че и да има подобен, той е символичен.

Затова, като се изключи че ще коментира методиката за заплатите, Ананиев ще ревизира и къде са отишли изключителните пари. " Започвам обиколки в страната, ще посетя регионални лечебни заведения, като задачата е да показва методиката за образуване на разноските за личен състав и да я тестваме на място дружно с управленията на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново ", сподели той. " Министърът ще ревизира на място по какъв начин се разпределят и разходват всички средства, които Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и НЗОК в допълнение предоставиха през последните месеци на лечебните заведения. Допълнителните пари би трябвало да бъдат ориентирани предпочитано за разноски за личен състав в лечебните заведения ", оповестиха от Министерство на здравеопазването.
 

ПРИОРИТЕТИ

„ Един от целите ни през идващия програмен интервал ще бъде закупуването на до 5 хеликоптера за здравна авиация. Вече организирах диалог в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Най-важното е да подготвим и защитим пред Европейската комисия този план “, разгласи още Ананиев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР